Help! Het Evenwicht!

Help! Het Evenwicht!

woensdag, 11 mei 2016 Geschreven door Michiel

Een goed manager stelt duidelijk zijn doelen. Is glashelder in zijn verwachtingen naar zijn team. Een goed manager geeft aandacht aan de mens in de organisatie. Hard voor de zaak, hart voor de mens. 
Veel uitspraken van “grote leiders” als Steve Jobs, Richard Branson en Johan Cruijff gaan over dit principe. 

Uiteraard, er geldt nog meer. Communicatie, investeren, ontwikkelen. Zorgen dat je de tools aanreikt. Zonder stenen geen huis. En uiteraard goede mensen.

Maar terug naar het basisprincipe. Er bestaat dus zoiets als een goed evenwicht. Dat klopt, mijns inziens. En dat evenwicht kan worden verstoord.

Veelal lees je over situaties wanneer de weegschaal doorslaat naar HARD. Er wordt vooral gemanaged op output waarbij de mens “vergeten” wordt. Ik ken een bedrijf waar het zó erg is gesteld, dat een gemiddeld werknemer het niet langer volhoudt dan 6 tot 8 maanden.  Toch kan dit bedrijf blijven bestaan, maar dat is wél een uitzondering. Zij hebben een exclusief product. Én ik denk dat als de weegschaal meer in evenwicht is, het bedrijfsresultaat veel hoger wordt. Maar als de eigenaar niet van mensen houdt, dan houdt het op.

Interessant is als de weegschaal doorslaat naar de andere kant. Naar HART. Lange tijd dacht ik dat dat niet bestond, maar niets is minder waar. Je treft het in de zorg en in het onderwijs. Let wel dit is níet generaliserend! Ook bij commerciële bedrijven komt het voor. Veelal bedrijven waarbij de cultuur is ontstaan vanuit een gemeenschappelijk geloof, voorliefde of overtuiging.

Laatst kennis gemaakt met een bedrijf waarbij iedereen oprecht aardig was. Sterker nog, men geloofde niet in het kwaad. Achter alles wat gebeurde, was men overtuigd van het goede.
Alleen, de gewenste resultaten worden niet gehaald. Doelen uit het oog verloren. En al wat er níet gebeurde, werd met de mantel der liefde bedekt door managers.  Ik besef, beetje gechargeerd, maar toch.

Voor de hardere managers onder ons gaat het vast jeuken. Bij mij ook. Maar wat nu?  Het bedoelde bedrijf leeft van haar cultuur. Een harde cultuurverandering is dan ook funest. Toch moet er wat gebeuren. Een schop onder de kont geven, zult u zeggen. Ja klopt! En dat is de kunst. Immers, iemand een schop onder de kont geven, kan ook met aandacht. Hard zijn op verwachtingen, kan ook vanuit mensgerichtheid.

In de praktijk net zo uitdagend om te doen, als je uitgenodigd wordt verandering aan te brengen.  De weegschaal in evenwicht terugzetten. Vanuit HARD of vanuit HART. Beiden heel interessant om te doen.  Overeenkomst? De mens. Aandacht geven voor de andere kant. Komen we toch weer uit bij people management. Logisch, een bedrijf draait om én op mensen.

 

Michiel Plazier