Help! De Spoorhouders!

Help! De Spoorhouders!

dinsdag, 17 mei 2016 Geschreven door Michiel

Stel je hebt een idee. Een goed plan. Voor een eigen onderneming. Of een mooi project. Je bent in staat om datgene wat je wilt, te visualiseren. Je deelt het met enkele raadgevers én het wordt gezien als een goed plan. Wat doe je dan? Bouwen! Je gaat je visualisatie steentje voor steentje realiseren. Dat is namelijk wat je wilt. Dromen, durven, doen! Zoals Ben Tiggelaar dat zegt.

Ook ik ben gaan dromen én durven. Inmiddels doe ik het ook. Ik bouw aan mijn visualisatie!

Mijn ervaringen met de mensen die ik gaandeweg ontmoette, wil ik graag delen. Ik ontdekte dat er drie verschillen soorten meningen en adviezen kwamen. Feitelijk van drie verschillende groepen mensen.
Deze mensen kunnen ongeacht een bepaalde groep, vrienden, relaties, familie, collega's, adviseurs, zijn.

De eerste groep zijn die mensen die overal beren op de weg zien. Ze vertelden mij waarom ik het níet moest doen. Soms verklaarden ze me zelfs voor gek. Kan zijn dat ze gelijk hebben, echter ze komen ook niet met oplossingen. Ze zien alleen de obstakels. Wat deed ik dan? Je gaat je verdedigen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer energie ik verloor. Voelde als een negatieve investering. Nog even volhouden en ik stop er mee! De remmers op het spoor! Kortom ik ging op zoek naar andere mensen. Liet hun menig voor wat het was. Bracht alleen maar negatieve energie. En ik ging verder bouwen!

De tweede groep ging een heel eind met me mee. Kunnen ook zeer enthousiast zijn. Tot ze mij gingen vertellen dat het wellicht beter was als ik een iets andere richting op ging. Kies nét een ander spoor. Dat klinkt misschien wel positief, totdat ik ontdekte dat de feitelijke reden eigenbelang was. Ze wilden mee profiteren, meedoen, maar dan wel in een richting die hun het beste uitkwam. Ik liet me niet verleiden. Ik bleef bij mijn visualisatie. Waar ik in geloof!

De derde groep noem ik mijn spoorhouders. Mensen die het beste met me voor hebben. Die vanuit hun expertise helpen. Mij op het spoor houden. Ideeën aandragen voor het nemen van obstakels. Afremmen indien nodig. De vaart er in zetten waar mogelijk! De beer verjagen! Signaleren indien er toch iets afgeweken moest worden van de richting. Maar dan wel gebaseerd op feiten, bijvoorbeeld marktontwikkelingen!

In de afgelopen maanden heb ik diverse workshops gegeven waar ik deze ervaring deelde. Het bleek herkenbaar voor de deelnemers. De opdracht was dan ook, vind je spoorhouders! 
Ik geloof dat deze samenwerking ook constructief werkt binnen bedrijven.

Ik ben heel blij met mijn spoorhouders. En ja, ik boek resultaat. Steen voor steen wordt er nog steeds gebouwd.
Herkenbaar? Hoe staat het met uw spoorhouders?

Vriendelijke groet,

Michiel Plazier
Escalar