Help! Een Team!

Help! Een Team!

woensdag, 04 mei 2016 Geschreven door Michiel

Wanneer praktijkvoorbeelden de theorie onderschrijven, is dat voor mij een reden om te gaan schrijven. Ja, ik weet, er is al heel veel geschreven over teams en teamwork. Maar aangezien leren en inspireren geen kwaad kan…..

Er wordt een steiger gebouwd. Voor ons appartementencomplex in Amsterdam. Best een uitdagende klus gezien de grillige gevel met balkons en diverse uitbouw. Zes mannen van K&S Steigerbouw zijn het team. Geïnteresseerd kom ik in gesprek. Kost me ook 6 cappuccino’s, én dat heb ik er graag voor over!

Geheel ongevaarlijk is het niet. Steiger bouwen. Verschillende hoogtes, aanreiken van zware delen, het toegooien van materiaal. Kortom een persoonlijk ongeluk is zomaar mogelijk.

 Op mijn eenvoudige vraag, “zijn jullie een team?” kwam direct een duidelijk antwoord. Wij zijn niet alleen een team, we vóelen ons een team. Als je niet 100% op elkaar kunt vertrouwen, komt de klus niet voor elkaar! Nog stérker, gebeuren er ongelukken!

Heel duidelijk. 
Al kijkende naar de bouw, merk je dat de sfeer goed is. Onderling worden er heldere opdrachten gegeven en de juiste vragen worden gesteld. Ook voel je de persoonlijke interesse in elkaar. Er wordt opvallend goed voor elkaar gezorgd.
U begrijpt, de steiger stond einde middag als een rots. Knap werk mannen!

Dat doet me direct herinneren aan de theorie die ik onlangs van Ben Tiggelaar meekreeg. Een leidinggevende zou glashelder moeten zijn in zijn of haar verwachtingen. Daarnaast moet er aandacht voor de mens zijn. Dan krijg je sterke teams! Dit was duidelijk merkbaar bij de heren steigerbouwers. Grotendeels een zelfsturend team overigens!

Nu heb je in alles betere en mindere vormen. Zelf heb ik met diverse teams gewerkt. Als teamlid of als leider. Geldt overigens voor praktisch iedereen.  Vanuit mijn ervaringen kan ik zeggen dat alle teams die in hoge mate leken op de steigerbouwers, het meest succesvol waren.  Gold voor alle niveaus. Van werkvloer tot directiekamer, van verkoopteams tot boardrooms.

Steigerbouwers móeten als team functioneren. Je wilt geen verwondingen. Andere teams daarentegen… 
Hoe zit het met uw team?

Vriendelijke groet,

 Michiel Plazier