Help! Een Koe! of "Hou je bek!"

Help! Een Koe! of "Hou je bek!"

zondag, 01 mei 2016 Geschreven door Michiel

Sta je met iemand te praten. Vertel je de ander jouw ervaring. En wat gebeurt er? Tegen het onbeleefde aan word je onderbroken, Ja! Heb ik ook meegemaakt. Sterker nog, ik had een collega die alles al had meegemaakt. In overtreffende trap. Vertelde je haar iets over een ongeluk, had zij het erger meegemaakt. Een succesje? Had zij nét een groter succes geboekt. Om wanhopig van te worden.

En dan de netwerkborrels. En maar praten. Wil jezelf iets vertellen, ziet de ander iemand aan wie hij zijn verhaal kwijt kan. Weg! En daar sta je dan, met je goede gedrag.

Nog veel erger, de pratende sales- en accountmanagers. De koffie is nét ingeschonken of daar beginnen ze. Praten over hun product, dienst of wat ze nóg beter kunnen doen om jou te plezieren. Dat dénken ze dan, niet dus.

Voor één van mijn vorige werkgevers had ik een tender uitgezet voor een nieuw wagenpark. Tussen de genodigden om een offerte uit te brengen zat ook een prater. Voordat ik boe of bah had kunnen zeggen, kwam de waterval. Een spraakwaterval wel te verstaan. Alles moest hij kwijt. Wat hij niet besefte, was dat ik al véél verder in het traject zat. Kortom 90% wist ik al. Kortom hij heeft me enorm zitten vervelen én irriteren.

Omdenken zegt het al. Wie slim wil lijken praat, wie slim wil worden, luistert. Een waarheid als een koe! Toch gebeurt het in de praktijk bar weinig.

Ga je tijdens een netwerkborrel voor een écht bijzondere ervaring… luister! Als je écht geïnteresseerd luistert naar een ander, krijg je openheid. Krijg je de mooiste verhalen. Krijg je iets waar je wat aan hebt. Tegen de tijd, dat het luisteren voor jou ongemakkelijk wordt, gaat de ander stralen van plezier.

De verkoper die eerst luistert, krijgt te horen wat de andere partij verlangt! Dit geldt ook voor sollicitanten. Begin niet met direct jezelf te verkopen. In 9 van de 10 gevallen sta je zo weer buiten. Luister vooral naar wat je toekomstige werkgever te vertellen heeft. Daar heb je wat aan! Daar kun je op anticiperen.

Geldt ook voor leidinggevenden en managers. In een open cultuur waar goed geluisterd wordt, krijg je meer bruikbare informatie. Nodig om te managen. Een goede voorzitter zorgt er voor dat iedereen gehoord wordt. Kortom, luisteren!

Luisteren! Praten is dan anticiperen!

Zelf doe ik het zeker ook niet altijd goed. Ik mag graag praten. Uit enthousiasme. Onlangs kreeg ik een goede tip van Ben Tichelaar. Hij praat veel, maar… ergens op een briefje, op zijn telefoon of waar dan ook staan 3 kleine woordjes:

hou je bek! 

Mijn partner, Margreet Snaas, doet het iets subtieler vertelde ze mij. Zij heeft één woordje: KOE
Staat voor Kaken OElkaar…

Kortom ga luisteren! Een wereld gaat voor je open. En dat geldt zeker ook voor politici en talkshows. Maar dat is weer een andere discussie.
Sluit liever af met luisteren, met respect, met interesse!
Oefenen? Ga eens luisteren naar muziek . Zonder te praten. Ontdek je meer, véél meer!

Wens iedereen heel veel luisterplezier!

Hartelijke groet,

Michiel Plazier